Hepatiitti C

Katso hepatiitti C video - neljä eri tietä eroon C-hepatiitista.

C-hepatiitti on viruksen aiheuttama maksasairaus. C-hepatiitin aiheuttaa hepatiitti C -virus. On olemassa myös muunlaista hepatiittia, mutta C-hepatiitti on länsimaissa yleisin.

Hepatiitti C -virus tunkeutuu maksaan, alkaa vallata maksasoluja ja lisääntyä niiden sisällä. Tämä aiheuttaa tulehduksen maksassa. Joillakin ihmisillä tämä jatkuu ja saattaa aiheuttaa pysyvää vahinkoa maksassa.

Sanotaan, että C-hepatiitti on hiljainen sairaus. Suurin osa henkilöistä, jotka sairastuvat C-hepatiittiin, eivät koe heti oireita. Tämä ei kuitenkaan tarkoita etteikö vahinkoa tapahtuisi.

C-hepatiitti muuttuu ajan mittaan krooniseksi noin 80 % C-hepatiittia sairastavilla. Krooninen tulehdus maksassa aiheuttaa maksasoluihin vahinkoa ja johtaa lopulta maksasolujen tuhoon aiheuttaen maksan arpeutumista. Arpeutumisen eteneminen on tärkeä merkki etenevästä maksavauriosta, joka johtaa lopulta maksakirroosiin.

Ilman maksaa ei voi elää. Itse asiassa se on yksi harvoista elintärkeistä elimistä ihmiskehossa. Se on myös yksi suurimmista elimistä ja vastaa monista tärkeistä toiminnoista. Maksa toimii eräänlaisena tehtaana tuottaen elimistölle tärkeitä ainesosia. Se toimii myös tärkeiden ravinteiden varastona sekä eräänlaisena suodattimena.

  • Lue lisää maksan toiminnasta Munuais- ja maksaliiton  Mahtimaksa-sivustolta
Hepatiitti C esiintyvyys

 

Tämä sivusto sisältää yleistä informaatiota, eikä se korvaa lääketieteen ammattilaiselta saatuja ohjeita. Lääkäri tai hoitaja on vastuussa hoidostasi, ja häneltä saat aina tarvitsemasi tiedot diagnoosistasi, terveydentilastasi ja hoidostasi. Noudata aina hoitohenkilöstön antamia ohjeita ja keskustele hoitohenkilöstön kanssa kaikista terveyteesi, tautiisi tai hoitoosi liittyvistä kysymyksistä.