Syövän hoito – historia ja tulevaisuus

Syövän hoidolla on pitkä historia. Ensin kasvaimia hoidettiin lämpöhauteilla, syövyttämällä, kuumalla raudalla polttamalla tai leikkaamalla. 1800-luvun lopulla keksittiin röntgensäteet. Viime vuosisadalla syöpä onnistuttiin ensi kertaa parantamaan sädehoidoilla, ja myös hormonihoitojen teho havaittiin. Toisen maailman sodan aikana syntyi solunsalpaajahoito. Uuden tutkimuksen avulla on löydetty tapa, jolla kehon omaa immuunijärjestelmää voidaan käyttää taistelussa syöpää vastaan.

 

Oma keho syöpää vastaan

Suomessa käytetyin syöpähoito ovat edelleen solunsalpaajat eli sytostaatit. Syövän immuunihoitojen on koettu olleen tervetullut lisä hoitovalikoimaan. Immuunihoidossa potilaan oma keho valjastetaan taistelemaan syöpää vastaan. Hoidon tarkoituksena on vahvistaa elimistön immuunipuolustusta syöpää vastaan ja auttaa immuunijärjestelmää tappamaan syöpäsolut. Immuunihoitojen on koettu mullistaneen syövän hoitoa. Vuonna 2018 syövän immuunihoitojen parissa työskenteleville tutkijoille myönnettiin lääketieteen Nobel-palkinto. 

Syövän immuunihoidot eivät korvaa muita syöpähoitoja, ja usein niitä käytetäänkin yhdessä muiden hoitojen kanssa. Syövän muut tärkeät hoitomuodot ovat leikkaushoito, sädehoito, solunsalpaajahoidot (sytostaatit), täsmähoidot ja hormonaaliset hoidot. Syöpälääkkeitä on runsaasti erilaisia, ja niitä käytetään usein yhdistelmänä. Kaikkiin syöpälääkkeisiin liittyy myös haittavaikutuksia, joista osa voi olla myös vakavia. Kaikki hoitovaihtoehdot eivät sovi kaikille ja potilaiden tulisikin keskustella aina hoitavan lääkärinsä kanssa itselleen parhaiten sopivasta hoitovaihtoehdosta.


FI-NON-00262 06/2020

Kirjaudu ammattilaissivustolle