Korkea kolesteroli mahdollisesti psoriaasin riskitekijä

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan korkea kolesteroli ja pitkään jatkuvat kolesteroliongelmat saattavat suurentaa riskiä sairastua psoriaasiin ja nivelpsoriaasiin.

Kolesteroliongelmat ovat yleisiä psoriaasia sairastavilla, mutta niitä ei ole aiemmin yhdistetty psoriaasin kehittymiseen.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 95 000 sairaanhoitajan neljätoistavuotiseen seurantaan. Seurannan aikana psoriaasiin sairastui 650 naista, joista 165 sairastui myös nivelpsoriaasiin.

Kun tutkijat selvittivät naisten kolesterolitasot, he havaitsivat psoriaasiriskin 25 prosenttia suuremmaksi ja nivelpsoriaasin riskin lähes 60 prosenttia suuremmaksi naisilla, joilla oli korkea kolesteroli. Yhteys oli voimakkain naisilla, joiden kolesteroliongelmat olivat jatkuneet yli seitsemän vuotta.

Tutkimus ei pysty osoittamaan, että potilaiden psoriaasit aiheutuivat vain ja ainoastaan korkeasta kolesterolista. On myös hyvin mahdollista, että kolesteroliongelmien ja psoriaasin taustalla on samoja aiheuttajia. Joka tapauksessa näyttäisi siltä, että korkeaa kolesterolia potevat ovat tavallista alttiimpia sairastumaan psoriaasiin.

Tulokset julkaistiin Arthritis & Rheumatology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(Arthritis & Rheumatology 2014;66:304–310)

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/art.38227/abstract

Takaisin

Kirjaudu ammattilaissivustolle