Kysymyksiä ja vastauksia kolesteroliin liittyen

Kolesteroli on aihe, joka keskusteluttaa ja mietityttää monia. Tavallisten ihmisten on vaikea tietää, mikä on totta ja mihin uskoa. Tätä epätietoisuutta lieventääkseen Suomen johtavat kolesterolitutkiijat ovat julkaisseet kirjan "Totuus kolesterolista". Kirjassa professorit Petri Kovanen ja Timo Strandberg vastaavat yleisimpiin kysymyksiin kolesteroliin liittyen.  

Tässä niistä muutamia:

Kenen pitäisi mittauttaa kolesteroliarvonsa?

Jokaisen aikuisen pitäisi tietää kokonaiskolesteroliarvonsa, sillä suurentunut veren kolesterolipitoisuus lisää verisuonten tukkeutumista ja sydänsairauksien määrää.

Miten kolesteroliarvonsa saa selville?

Yksinkertaisimmillaan sormenpäästä otettavalla verinäytteellä.

Mikä on kokonaiskolesterolin turvallinen taso?

Se on yksilöllistä ja riippuu ihmisestä, mutta kokonaiskolesterolin pitäisi nykysuositusten mukaan olla alle 5 mmol/l. Jokaisella on kuitenkin ns. kokonaisriskistä riippuen oma turvallinen kolesterolitasonsa, joka voi poiketa yleisestä suosituksesta. Lääkärin tehtävänä on arvioida potilaan kokonaisriski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin.

Millaiset elintapatekijät huonontavat kolesteroliarvoja?

Rasvan laatu on ruokavalion tärkein veren kolesterolipitoisuuteen vaikuttava tekijä. Ns. kova (etenkin eläinperäinen) rasva suurentaa veren kolesterolipitoisuutta. Myös ylipaino ja vähäinen liikunta vaikuttavat epäedullisesti kolesteroliarvoihin.

Aiheuttaako korkea kolesterolitaso oireita?

Ei aiheuta. Kolesteroli kertyy pateiksi valtimon seinämään pikkuhiljaa huomaamatta. Toiset kolesterolipateista kasvavat sisäänpäin ja ahtauttavat verisuonta. Tämä saattaa aiheuttaa esim. rintakipua tai hengenahdistusta. Toiset patit kasvavat ulospäin, mutta saattavat poksahtaa sisäänpäin, jolloin suonen sisäpintaan tulee haava ja verihyytymä, joka tukkiin suonen. Tästä on seurauksen ns. infarkti.

Miten suurta kolesterolipitoisuutta hoidetaan?

Hoidon valintaan vaikuttavat potilaan kolesteroliarvo ja muut valtimotaudin riskitekijät. Hoito aloitetaan yleensä elintapamuutoksilla: ruokavalion tarkistuksella sekä tarvittaessa liikunnalla ja ylipainoisilla laihdutuksella. Jos tämä ei riitä pienentämään veren kokonaiskolesterolipitoisuutta riittävästi, kasvistanoleja tai -steroleja sisältävät tuotteet (kasvirasvalevitteet, jogurtit) voivat auttaa. Vasta näiden jälkeen harkitaan lisäksi lääkehoitoa.

Mitä lääkkeitä suurentuneen kolesterolipitoisuuden hoidossa käytetään?

Eniten käytetty lääkeryhmä on statiinit, jotka vähentävät kolesterolin muodostumista maksassa. Jos statiinilääke ei sovi potilaalle, voidaan statiinin sijasta käyttää kolesterolin imeytymistä estävää etsetimibilääkitystä.

Lähde: Kovanen P, Strandberg T ja Huovinen M: Totuus kolesterolista (WSOY, 2011)

Lisätietoja kolesterolista: www.kolesterolialas.fi

Takaisin

Kirjaudu ammattilaissivustolle