Statiinit saattavat auttaa osaa MS-potilaista

Toissijaisesti etenevää MS-tautia sairastavat voivat saada apua suuriannoksisesta statiinilääkityksestä, tuore brittitutkimus osoittaa. Statiinit saattavat hidastaa potilaiden aivomuutoksia, mutta vielä ei ole selvää miten tämä vaikuttaa varsinaisiin oireisiin.

Lancet-lehden julkaisemat tulokset ovat tervetulleita, sillä toissijaisesti etenevään MS-tautiin ei ole tehokkaita hoitoja. Tutkimukseen osallistui 140 toissijaisesti etenevää MS-tautia sairastavaa, joista puolet satunnaistettiin saamaan päivittäin 80 mg statiinia ja puolet lumevalmistetta. Potilaita seurattiin vuodet 2008–2011.

Kun tutkijat vertasivat potilaiden aivoista magneettikuvauksella otettuja kuvia, he havaitsivat statiiniryhmäläisten aivoissa tapahtuneen selvästi vähemmän surkastumista. Statiineja käyttäneiden aivojen surkastuminen eteni vuositasolla noin 40 prosenttia hitaammin.

Aiemmissa tutkimuksissa aivokudosten surkastuminen on liitetty MS-oireisiin, mutta tutkijat suhtautuvat tuloksiin maltillisesti. Aivokuvauksessa näkyvät hyödyt eivät välttämättä näy potilaiden oireissa, he varoittavat.

Tutkimus ei paljasta mistä statiinilääkitykseen liitetyt vaikutukset johtuvat, mutta mahdollisia selityksiä on useita. Varsinaisen kolesterolia alentavan vaikutuksen lisäksi statiinit saattavat hillitä tulehduksia ja vaikuttaa verisuonten ja solujen toimintaan. Nämä kaikki saattavat selittää nyt tehtyjä havaintoja.

MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastaa noin 7 000 suomalaista. Tautia sairastavan keskushermostossa tapahtuu muutoksia, jotka aiheuttavat mm. halvauksia raajoissa, tuntoaistin, puheen ja näön häiriintymistä sekä kävelyvaikeuksia, uupumusta ja pahoinvointia. Sairauden syytä ei tunneta, mutta muun muassa lapsuuden virusinfektioita on epäilty. Myös perimällä on osansa sairastumisessa.

Toissijaisesti etenevässä MS-taudissa potilaan liikunta- ja toimintakyky on jo ehtinyt pysyvästi heikentyä kortikospinaaliradan vaurion myötä. Vaurio etenee vähitellen ja tasaisesti. Monille MS-potilaille toissijaisesti etenevä tauti kehittyy vasta, kun ensimmäisten MS-oireiden ilmaantumisesta on kulunut noin 15 vuotta.

Uutispalvelu Duodecim

(Lancet 2014;doi:10.1016/S0140-6736(13)62242-4 )

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2813%2962242-4/abstract

Takaisin

Kirjaudu ammattilaissivustolle