Terveellinen ruokavalio antaa lisävuosia

Oikeanlaisen ruokavalion avulla voi saada lisävuosia vielä seitsemänkymppisenä, tuore yhdysvaltalaistutkimus vihjaa.

Sen mukaan pitkään elävät todennäköisemmin sellaiset, joiden ruokavalio painottuu hedelmiin, vihanneksiin, täysjyväviljoihin, vähärasvaisiin maitotuotteisiin, kalaan ja siipikarjaan ja sisältää niukasti punaista lihaa, paistettuja ruokia, makeisia, lisättyä rasvaa ja sokeroituja juomia.

Tällaista ruokavaliota noudattavien riski kuolla kymmenen vuoden aikana havaittiin 40 % pienemmäksi kuin esimerkiksi paljon rasvaisia maitotuotteita käyttävien tai jälkiruokia ja makeisia runsaasti nauttivien.

Tulokset julkaistiin Journal of the American Dietetic Association -lehdessä ja perustuvat 2 500:n 70-79-vuotiaan miehen ja naisen ruokavaliotietoihin. Tutkijoiden tavoitteena oli selvittää erilaisten ruokavalioiden yhteyksiä kuolleisuuteen seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Osallistujien ikä, sukupuoli, tupakointi, koulutus, fyysinen aktiivisuus tai ruokavalion kaloripitoisuus eivät selittäneet tuloksia. Terveellisesti syövät kuitenkin tiedetään usein muutenkin terveystietoisiksi, joten luultavasti ruokavalion lisäksi moni muukin seikka on vaikuttanut nyt saatuihin tuloksiin.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American Dietetic Association 2010)
http://www.adajournal.org/

Copyright Duodecim 2010. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Takaisin

Kirjaudu ammattilaissivustolle